HABERLER
Anasayfa        Haberler
8.1.2020
Bir Devin Doğuşu Opel

 

Opel Automobile GmbH veya kısaca Opel (Almanca telaffuz: [ˈoːpl̩]), Ağustos 2017'den bu yana Fransız otomobil üreticisi Groupe PSA'nın bir iştiraki olan Alman otomobil üreticisi. Opel 1929'dan 2017'ye kadar, Amerikan otomobil üreticisi General Motors'a aitti. Opel araçları Birleşik Krallık'ta Vauxhall markası altında satılmaktadır. Bazı Opel araçları, Avustralya'da Holden markası altında, Kuzey Amerika ve Çin'de ise Buick markası altında üretilmektedir.

Opel, 1862 yılında Rüsselsheim'da Adam Opel tarafından bir dikiş makinesi üreticisi olarak kuruldu. Şirket 1886'da bisiklet üretimine başladı ve 1899'da ilk otomobilini üretti. General Motors, 1929'da borsaya kote olduktan sonra Opel'in çoğunluk hissesini aldı ve ardından 1931 yılında şirketin tüm kontrolünü ele aldı. Böylece marka üzerinde 90 yıl sürecek kontrolü başlamış oldu.[4]

Groupe PSA, Mart 2017'de, Opel'i General Motors'dan €2,2 milyar karşılığında almaya karar verdi ve bu hamle Fransız otomobil üreticisini Volkswagen'in ardından Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi haline getirdi.[7]

Opel merkezi Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Rüsselsheim şehrindedir. Şirket, Opel markalı binek araç, hafif ticari araç ve araç parçalarını tasarlar, üretir ve dağıtır. İngiliz kardeş markası Vauxhall ile birlikte dünya çapında 60'ın üzerinde ülkede hizmet vermektedirler.[8]

TARİHÇE

 

1862-1920

Şirket, 21 Ocak 1862'de Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Rüsselsheim şehrinde Adam Opel tarafından kuruldu. Başlangıçta Opel yalnızca dikiş makineleri üretiyordu. 1888'de üretim yeri, bir inek ahırından Rüsselsheim'daki daha geniş bir binaya taşındı. Adam Opel,[9] 1886'da yeni bir ürün piyasaya sürdü. Opel "penny farthings" olarak da bilinen yüksek tekerlekli bisikletleri satmaya başladı. Bunun yanında Opel'in iki oğlu yüksek tekerlekli bisiklet yarışlarına katıldı ve bu bisikletlerin ulaşımdaki el verişliliğini gösterdi. Yüksek tekerlekli bisiklet üretimi kısa sürede dikiş makinelerinin üretimini geçti.[10] Şirket, Adam Opel'in 1895'teki ölümü sırasında her iki pazarda da liderdi.

İlk arabalar 1899 yılında Opel'in en büyük iki oğlunun, Saksonya-Anhalt eyaletine bağlı Dessau'daki bir mahkemede çilingir olan ve bir süredir otomobil tasarımları üzerinde çalışan Friedrich Lutzmann ile kurdukları ortaklıktan sonra başladı.[11][12] Bu otomobiller çok başarılı olmadı ve iki yıl sonra ortaklık sona erdi. Bunu takiben Opel'in oğulları 1901'de Fransız Automobiles Darracq France şirketi ile Opel Darracq markası altında araçlar üretmek için bir lisans anlaşması imzaladı. Bu arabalar, iki silindirli motorlarla çalışan Darracq şasisine monte edilen Opel gövdelerinden oluşuyordu.

Şirket kendi tasarım otomobillerini ilk olarak 1902 Hamburg Otomobil Fuarı'nda sergiledi ve bu otomobiller 1906 yılında üretilmeye başlandı.[13][14]

1909 yılında, Doktorwagen ("Doktor Arabası") olarak bilinen Opel 4/8 PS modeli üretildi. Bu model günümüzün lüks modellerinin yaklaşık yarısı kadar fiyata sadece 3,950 marka satılıyordu. 1911 yılında şirketin fabrikası yangın yüzünden tahrip oldu ve onun yerine daha modern ve güncel bir fabrika inşa edildi.

1920-1939

1920'lerin başlarında Opel seri araba üretim çizgisinde kendi araçlarını üreten ilk Alman otomobil markası oldu. 1924 yılında Laubfrosch adında iki koltuklu yeni bir model üretildi. Laubfrosch özellikle yeşil renkte bitirildi. Bu araç 4,500 marka satıldı fakat 1930'larda bu fiyat 1,900 marka kadar indi. Adam Opel, motorlu taşımacılığın sadece zenginler için değil, aynı zamanda tüm sınıflardaki insanların seyahat etmeleri için güvenilir bir yol haline gelmesine yol açtı

1928 yılında Opel, Almanya'da % 37,5 pazar payına sahipti ve aynı zamanda ülkenin en büyük otomobil ihracatçısıydı. Aynı yıl Opel'in ilk sekiz silindirli aracı Regent önerildi. RAK 1 VE RAK 2 roket itişli araçlar beklenenden fazla ilgi gördü.

1929 yılının Mart ayında, Opel'in modern üretim tesislerinden etkilenen General Motors (GM), şirketin %80'ini satın aldı. 1931 yılında ise geri kalan kısmınıda satın alarak Opel'in tamamına sahip oldu. Opel ailesi ticari faaliyetten 33.3 milyon dolar kazandı. Daha sonra, 1935 yılında Brandenburg'da "Blitz" hafif kamyonların üretimi için ikinci bir fabrika inşa edildi.

Ayrıca Opel bir yılda 100,000 den fazla araç üreten ilk Alman otomobil markası oldu. Bu unvana Opel P4 modeli ile ulaşıldı. Satış fiyatı 1,650 mark olan bu araç, 23 hp (17 kW) güç üretebilen 1.1 L dört silindirli motora sahipti ve en yüksek hızı 85 kms (53 mph) idi.

Ayrıca Opel, 1934 yılında Citroën Traction Avant'ı yakından takip eden, kendinden destekli ("unibody") ilk demir gövdeli otomobilin seri üretimine başladı. Bu, otomotiv tarihindeki en önemli yeniliklerden biriydi.[15] 1935'te üretilmeye başlanan arabayı Olympia olarak adlandırdılar. Düşük ağırlığı ve aerodinamik yapısıyla performans ve yakıt tüketiminde gelişme sağlandı. Opel bu teknolojinin patentini aldı.[kaynak belirtilmeli]

1930'lar Opel için on yıl sürecek bir büyümeyi beraberinde getirdi ve 1937'de 130.267 otomobil üretildi. Opel'in Rüsselsheim fabrikası, dünya çapında yedinci sırada yer alırken, üretim açısından Avrupa'nın en iyi otomobil fabrikası oldu.[16]

1939 oldukça başarılı bir sunumla Kapitan tanıtıldı. 2.5 L altı silindir motor, tamamı demir gövde, bağımsız süspansiyon, hidrolik elektrik emiciler, sıcak su ısıtıcısı ve merkezi hız göstergesine sahipti. 1940'larda II. Dünya Savaşı'nın yoğunlaşmasıyla birlikte otomotiv sektörü geçici durgunluğa uğradı ve 25.374 adet Kapitan hükümetin emriyle fabrikada bırakıldı.

II. DÜNYA SAVAŞI

 

Rüsselsheim'daki yönetim binaları II. Dünya Savaşı'yla birlikte 1945'te Rüsselsheim'da neredeyse hiç araç üretmedi. Çatışmalar patlak vermeden önce Adam Opel AG Avrupa'nın en büyük motorlu taşıt üreticisi olarak adını duyurdu. Bürokrasi zorluklarına rağmen 1930'larda Almanya'daki ekonomik atmosfer Opel ve diğer otomobil şirketleri için faydalı oldu. Fakat Opel açısından, endüstriyel makinalardaki genişleme, büyüme askeri amaçlar tarafından yönetilmedi.

Savaş esnasında Amerika'da GM'nin Opel ile ilişkisi tartışma konusuyduAlfred P. Sloan'ın anı yazısına göre, savaş başladığında Almanya'nın birçok yabancı sermayeli sanayi varlığını devletleştirdiği gibi, GM'nin Opel ile ilişkisi koptu ve savaşın geri kalanı için bu şekilde kaldı. Diğer yazarlarda 1940 Haziran'ından sonra bile, Opel ve Amerika arasındaki resmî bağlantıların kırılmadığını ve Amerikalıların parasal kazanımlarının savaş boyunca sürdüğünü iddia ettiler.[kaynak belirtilmeli]

1930'larda, Rüsselsheim fabrikasında Almanya'nın savaş hazırlıklarında hiçbir zaman önemli bir rol verilmedi. Ford'un Köln'deki fabrikası, daha önceki yabancı ortaklıklara göre, tank üretimi gibi büyük bir görev için yeterince güvenilir olarak görülmedi. Başlangıçta, savaşın Almanya'nın lehine sonuçlanacağı ve kısa süreceği düşünülüyordu. Otomobil fabrikaları kaynakları korumak için kapatıldı, ancak başka hizmetler için kullanılmadı.

1942'de savaşın bir süre daha devam edeceği anlaşıldı. Araba ve kamyon fabrikalarının savaş çalışmalarına mütevazı bir şekilde geçtiği daha net hale geldiğinde, Opel uçak parçaları ve tankların üretimini üstlendi. Sadece Brandenburg fabrikasında kamyon üretimi tam hızla ilerliyordu. 1938'in sonundan itibaren, büyük Opel Blitz kamyonları Opel Admiral'de kullanılan aynı temeldeki 3.6 L motor ile güçlendirilmişti. Savaş döneminin artan taleplerini karşılamak için, 3 kısa ton (2.7 ton) Opel tasarımı kamyon, Mannheim'daki eski Benz fabrikasında Daimler-Benz lisansı altında üretildi.

Çok yönlü küçük Alman askeri araçlarından biri olan Kettenkrad, bir traktör ve motosiklet karışımı olup, 1.4 L Olympia dört silindirli motorla güçlendirildi. NSU tarafından üretilen araç yumuşak dönüşler için motosiklet tekeri gibi ön tekerlek ve direksiyona sahipti. Kettenkrad, anti-tank ile çeşitli savaşlarda asker ve işaretçi taşıdı. NSU, mayın ve ormanlarda kullanılmak üzere savaştan sonra da üretilmeye devam edildi. Daha önce atların gerçekleştirdiği fakat yulaf kıtlığı olması nedeniyle, motorlu taşıtlara nazaran daha az yakıta ihtiyaç duyan Kettenkrad, çeşitli işlerde işe yarayabilecek az sayıdaki araçtan biriydi.

Savaş ilerledikçe, askeri yetkililer hava soğutmalı motorların geliştirilmesine daha fazla önem verdiler; hava soğutmalı motor, yanlış kullanımdan kaynaklanan hasarlara karşı daha fazla dirençliydi. Bu talebi karşılamak için Opel mühendisleri olası 3.6 L kamyon motorunun soğutma sistemini değiştirerek geliştirdiler. "Hava-Yağ Soğutma" olarak adlandırıldı ve motor yağını kullanarak sıcaklık silindir çark dolaylarındaki gömleklerden alındı. Baş taraf direkt havayla soğutuldu, burada üç ayrı alüminyum yüzgeçli başlıklar bulunuyordu ve her biri iki silindire hizmet ediyordu. 74-oktan yakıtı ile 3.000 rpm'de 72 hp (54 kW; 73 PS) güç üreten bu ilginç motordan sadece üç örnek üretildi.

Diğer özel işler Rüsselsheim fabrikasında yürütüldü. Bunlardan bir tanesi ünlü Junkers Jumo uçak motorunun süperkompresörleri için ara soğutucular inşa edildi. Bu hayati yapıyı çok ince alüminyum tabakalardan imal etmek için özel yöntemler geliştirildi. Almanya'nın düşmanları doğal olarak çeşitli Opel tesislerini not aldı ve 1944 Ağustos'undan itibaren hava yoluyla onlara saldırmaya başladı. Müttefik bombardıman uçaklarının saldırıları sonucu hem Rüsselsheim hem de Brandenburg'daki yıkım ağırdı. Adam Opel AG'de durum, hiçbir zaman 1945'in ilk aylarındaki kadar iç karartıcı olmadı.

Opel dönüşüme ve yeniden yapılanmaya girmişti. Şirketin personelinin çabalarının ötesinde, fabrikalarda ve diğer tesislerde çok az şey çalışıyordu. Daha önce kullanılan araç gereçlerin çoğu artık yoktu. Brandenburg kamyon fabrikası savaş sonrası Almanya’nın Rus bölgesine girdi. Fakat burada uzun kalamadı. Pencere çerçeveleri ve banyo armatürlerine kadar tüm makine ve ekipmanlar sökülerek Ural Dağları yakınındaki bir yere nakledildi.

Opel, otomobil ve kamyon üretim hattını kaybetti. Savaş tazminatı olarak Müttefik Kuvvetler'in planları kapsamında, Müttefik askeri hükumetinden Kadett için aletler, jigler, kalıplar, demirbaşlar ve çizimler talep etti. Bu çizimleri ise Rus işgali altındaki Leipzig'de bir Opel şubesinde otomobil üretimine başlamak için kullanacaklarını söylediler. Ekipman Haziran 1946'da Sovyetlere teslim edildi.

Sadece bir yıl sonra, yeni bir Sovyet arabası olan Moskvitch 400, Moskova'daki montaj hattından çıktı. Sadece adı değiştirilen bu otomobilin her detayı Opel Kadett ile aynı gibiydi (çeşitli kaynaklar çelişkili bilgi sağlar, ilgili makaleye bakınız). 1950lerin sonlarına doğru, Ruslar Kremlin Kadettlerini yedek parçaları kolaylıkla Almanya'dan elde edilebileceğini vurgulayarak Belçika'ya ihraç ediyorlardı. 1959 yılına kadar Moskvitch modeli, Opel mühendisliğinin hiçbir izini taşımayan bir otomobil olarak tanıtıldı. Ve bu tarihten sonra Opel hemen yeni bir Kadett'i tanıtmaya hazırdı.

Rüsselsheim’da yerleşke oluşturan Amerikan hükumetinin güçlü direnişi Opel'in tesislerinin tamamen Ruslara savaş tazminatı olarak verilmesini engelledi. Bu tartışmalarda GM'nin hiçbir söz hakkı yoktu ve yan kuruluşuna karşı ne tür bir duruş alacağından emin değildi. GM'den Alfred Sloan: "(Opel) savaş başladıktan hemen sonra Alman hükumeti tarafından ele geçirildi. 1942'de Opel'e yaptığımız yatırımın toplamı yaklaşık 35 milyon dolardı ve Hazine Bakanlığı'nın mal varlıklarıyla ilgili olarak ellerinde tuttuğu bir karar altında, cari vergilendirilebilir gelire karşı yatırımı iptal etmemize izin verildi. Fakat bu karar Opel mülkiyetine olan ilgimizi veya sorumluluğumuzu sonlandıramadı. Savaşın sona ermesiyle birlikte, Opel hisse senedi sahiplerinin hala kabul edildiğini anladık; Ayrıca mal sahibi olarak bu mülkiyetin sorumluluğunu almaya mecburduk." Sloan ve arkadaşları bile savaş sonrası Avrupa'da bu riski almanın yaptıklarına değip değmeyeceği konusunda kararsızlardı.

General Motors'un kitaplarında ya da diğer otoritelerde bulunmayan, Opel'in 1945'teki yeniden toparlanışındaki en sorumlu kaynak çalışanlarının olağanüstü sadakatiydi. Çalışanlar Rüsselsheim'de çalışan diğer meslektekiler gibi gezgin fırsatçılar değildi.[kaynak belirtilmeli] Onlar çoğunlukla, birçok farklı ülkeden bu bölgeye gelen ve tam olarak Adam Opel AG ile büyümüş olan kadın ve erkeklerden oluşuyordu. Opel'in kaderi işçileri için önemliydi, çünkü Opel'in çöküşü savaş kargaşasından eve dönüş yolunu bulan Rüsselsheim halkının en önemli işvereni kaybetmesi anlamına geliyordu.

Kadın ve erkek çalışanlar abartısız Opel Adam AG ile yetişmişlerdir. Onlar için asıl önemli olan kendi geleceklerinden çok Opel’in geleceğidir. Opel’in çöküşü Rüsselsheim’da en önemli iş verenin yitirilmesi anlamına gelmekteydi.

Savaşın hemen sonrasında küçük bir iskelet işçi ekibi tesisteki molozları temizlemeye başladılar. Mayıs 1945'e gelindiğinde, bu çalışma ihtiyaç duyulan Opel parçalarının üretimine başlamaya yetecek kadar gelişmişti. Onlar için araç gereç bulmak, onları kaynağından elde etmektense kara borsadan ya da değiş tokuş yoluyla elde etmek daha önemliydi.

1945-1970

Savaşın sona ermesinin ardından, Brandenburg tesisi Rusya'ya nakliye edildi. Rüsselsheim'daki binaların % 47'si yıkıldı.[17] Eski Opel çalışanları Rüsselsheim'daki tesisi yeniden inşa etmeye başladılar.

Almanya'nın yeniden inşası için verilen mücadelede yeni kamyonlara yönelik acil ihtiyaçlara yanıt olarak, Rüsselsheim'i yöneten Amerikan yetkilileri, 2.5 L Kapitän motorla çalışan 1.5 kısa tonluk (1.4 tonluk) kamyon üretimi için bir tesisin yapımına izin verdiler. Bu mümkün olan en küçük mucizeydi. Ocak 1946'ya kadar tesis kendi başına kamyon üretimine hazırdı fakat neredeyse 12.000 parçadan her birini oluşturmaya gerek olan parçaların çoğu eksikti. Büyük firmalar başlamadan önce küçük firmalarında başlaması gerekmekteydi. Hastalık ve yetersiz beslenme 6.000 çalışanın sağlığına öyle zarar verdi ki, 500 işçi işe gelemeyecek kadar hastaydı ve ayrıca bir günde 400'den fazla çalışan hasta raporu almaktaydı.

Bu ve diğer engellerin üstesinden gelen Opel, 15 Temmuz 1946'da Birleşik Devletler Ordusu Genel Sekreteri Geoffrey Keyes, diğer yerel liderler ve basın mensuplarının katılımıyla ilk savaş sonrası kamyonu Opel Blitz'in tamamlanmasını kutladı.[17] 6600RM olarak ücretlendirilen kamyon, benzin ya da odun gazıyla ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. bunun için bir gaz jeneratörü tedarik edilebilirdi. Dikiz aynasından uçan bir demet tören çiçeği ile birlikte bu tarihi Opel Blitz, 26 Temmuz'da Wiesbaden'daki bir alıcıya gitmek üzere fabrika kapısını terk etti. Üretim ayda 150 oranında gerçekleşti ve 1946'ya kadar toplam üretim 839'du. Frigidaire buzdolapları da, NSU Kettenkrad için Olympia motorları gibi Rüsselsheim'da yapıldı.

Opel için bir sonraki adım, binek otomobil üretiminin yeniden başlamasıydı. Kapitän'ın motoru zaten kamyonlara üretildiği için bu modeli geri getirmek en kolay görünen şeydi. Fakat işgal yönetmelikleri Alman sivilleri 1,5 L veya daha az hacimli olan arabalarla sınırlandırmıştı ve bu da Olympia'yı açık bir aday haline getirdi. İlk olarak Kapitan’ı geri getirmek en kolayı olarak gözükmektedir çünkü onun motoru hali hazırda traktörler için üretimdedir. Fakat iş tüzüğü Olympia’yı en bariz aday yapan 1.5 L ya da daha az Alman sivil arabalarını sınırlandırdı. 1934'ten beri Opel'de baş mühendis olan Dr. Ing e.h. Karl Stief, bu zor küçük arabaya faydalı değişiklikler yaptı. Dubonnet ön süspansiyon geleneksel bir bobin ve salıncak düzeni ile değiştirildi ve direksiyon buna göre yeniden düzenlendi.

1947 Kasım'ında ilan edilen, savaş sonrası Olympia üretimi, sade boyalı jant kapaklarıyla Aralık 1948'de başladı ve o yıl içinde ihracat satışlarına mütevazı bir getiri sağladı. Kapitän Ekim 1948'de, farların şekli, yaprak yaylar ve amortisörlerdeki gelişmeler gibi bazı detaylar haricinde değişmeden Opel serisine geri döndü. 1948'deki fiyatlar Kapitän için 9950 DM ve Olympia için 6,785 DM idi (Alman markı 20 Haziran 1948'de Reichsmark'ın yerini aldı).

Opel'in geleceğini güçlü bir şekilde etkileyecek olan diğer olaylar 1948'de gerçekleşti. Şubat ve Mart aylarında GM'den bir çalışma grubu, Avrupa'nın ekonomik durumunun ve Opel'in özel sorunlarının her yönünü araştırmak için Almanya'ya geldi. Geri dönüşlerinde, 26 Mart'ta General Motors'un Opel'in kontrolünü yeniden başlatmasını öneren bir rapor sundu. Ancak, 5 Nisan'da GM'nin mali politika komitesi, "bu mülkün işleyişi ile ilgili birçok belirsizlik göz önüne alındığında, kurum şu andaki operasyonunun sorumluluğunu sürdürmek için haklı bir gerekçeye sahip değil..." sonucuna vardı. Bu raporla birlikte GM'nin Opel'i istemediği açıkça belli olmuştu.

GMP başkanı Alfred P. Sloan, Jr ve Charles Erwin Wilson ("Motor Charlie" Wilson), seçenekleri değerlendirmeye başladılar. Daha sonra Nisan ayında Sloan, GM'nin daha muhafazakar finansal zihinlerinin şüphelerini dinlendirecek olan Opel'in kontrolünü sürdürmek için koşullar kuracağını umduğu bir çalışma belgesiyle görüş farklılıklarını çözmeye çalıştı.

Sloan, GM 'nin Almanya'da "durgunluğa yakın" olarak adlandırılan ekonomik koşulların iyileşip iyileşmeyeceğini görmek için iki yıllık bir "deneme" dönemi için tekrar Opel'in yönetimini ele almayı önerdi. Ayrıca General Motors'un Opel'de her hangi bir ek sermayeyi riske etmemesi gerektiğine, kredi olanaklarının mevcut olmasına, personel politikaları ve yönetiminde tam özgürlüğe sahip olunmasına, Adam Opel AG tarafından üretilen ürünlerin yalnızca yönetimin yetkisi dahilinde olması ve fiyatların hükümet yetkilisi tarafından onaylanmak zorundaysa, sermayeye makul bir geri dönüş yapılmasına izin verilmesi gerektiğine inanıyordu.

Bu ilkeler göz önünde bulundurulduğunda, Opel konusu 3 Mayıs'ta GM mali politika komitesine tekrar sunuldu ve daha sonra Rüsselsheim'a geri dönüşe sunulan itirazlar geri çekildi. Bu gerçekleşmeden önce, hem GM'de hem de ABD'nin Almanya'nın işgal altındaki bölgesinde birçok detayın hala çözülmesi gerekiyordu. Sonunda 1 Kasım 1948'de GM, Adam Opel AG'nin yönetim kontrolünü yeniden devraldığını açıkladı. Daha önce General Motors Denizaşırı Operasyonlar Bölümü Avrupa Bölge Müdürü Edward W. Zdunek genel müdür olarak seçildi.

Zdunek'in bu göreve atanması özel bir önem taşıyordu. Tecrübeli bir motor endüstrisi yöneticisi olan Zdunek, çalışanlar tarafından en çok saygı gören kişilerden birisiydi. Ed Zdunek, savaş sonrası Almanya'nın bu zor ortamında Opel'e rehberlik etmek için mükemmel bir seçenek olarak görülüyordu. 1961'e kadar o kritik pozisyonda görevine devam etti.

GM'nin yönetimindeki Opel otomobillerindeki değişiklikler, makyajlanan Olympia'nın piyasaya sürüldüğü 1950 yılına kadar ortaya çıkmadı. Aracın ön ve arka çamurlukları uzatılırken, ağır bir yatay krom ızgara da eklendi. Cabrio-coach modeli Olympia serisine geri döndü ve Karosserie Miesen tarafından geliştirilen bir kombi de sunuldu. Şubat 1951'de Almanya'daki ilk savaş sonrası otomobil gösterisine hazırlanılırken, Olympia, 16 inç (41 cm) tekerlekler ve lastikler yerine yedek lastiği ve 15 inç (38 cm) tekerlekleri içeren bir bagaj bölmesi ile daha da büyüdü. Bazı küçük değişiklikler ile birlikte Mart 1953'e kadar bu modelin üretimi devam etti.

Yeni gösterge paneli ve ayarlanabilen direksiyon mili değişimi gibi detaylı gelişmeler Mayıs 1950'de Kapitän hattını süsledi. 19 Nisan'da başlayan ve 11 süren Frankfurt Otomobil Fuarı için Mart 1951'de daha büyük değişiklikler yapıldı. Daha yüksek bir sıkıştırma oranıyla (hala sadece 6.25: 1), motor gücü 3,700 rpm'de 58 bhp (43 kW; 59 PS) ve en yüksek hız 60 bhp (45 kW; 61 PS) idi. Temmuz 1953'te üretimi sona eren bu modelin ömrü boyunca, en yüksek gücü 60 bhp (45 kW; 61 PS) idi.

Kadett'i üretmek için yetecek malzemesi bile olmayan Opel, kendisini Almanya'nın savaş sonrası otomobil pazarında, Volkswagen ve Mercedes-Benz'in arasında buldu. Bu pozisyona hem GM hem de Opel aşinaydı ve inanılmaz derecede iyi yaptığı bir pozisyondu. 1953 yılında, savaştan bu yana ilk kez üretim 100.000 adedin üzerine çıktı ve 1954'te, Main River'daki tesisin tamamen yeniden inşa edildiği düşünüldüğünde, 24.270 Adam Opel AG'de istihdam edildi ve 167.650 araç üretildi. Bu rakam tüm zamanların en yükseğiydi. Opel aslında savaş sonrası dönemin sonuçlarından tamamen kurtuldu.

1970-GÜNÜMÜZ

 

1970'lerde ve 1980'lerde Vauxhall ve Opel çeşitleri Avrupa genelinde tutarlı bir aralıkta rasyonalize edildi. 1970'lerde Opel, GM'in iki Avrupa markasının daha güçlü olduğu ortaya çıktı; Vauxhall, British Motor Corporation'ın (daha sonra British Leyland) ardından İngiltere'de üçüncü en çok satan markaydı, ancak başka yerlerde sadece mütevazı bir etki yarattı. İki şirket, birbirlerinin kendi iç pazarlarının dışında doğrudan rakipleriydi, ancak Ford'un İngiliz ve Alman yan kuruluşlarını 1960'ların sonlarında birleştirme kararını yansıtan GM aynı emsali takip etti. Opel ve Vauxhall daha önce gevşek bir şekilde işbirliği yapmıştı, ancak iki şirketin operasyonlarını ve ürün ailelerini bir araya getirmek için ciddi çabalar 1970'lere kadar başlamadı -Vauxhall'ın komple ürün hattı, Opel tabanlı platformlarda inşa edilen araçlarla değiştirildi- kuralın tek istisnası, kıtada Opel olarak pazarlanan tek Vauxhall tasarımı Bedford CF panelli kamyonetti. 1980'lerin başında iki marka da aynıydı.

Opel'in ilk turboşarjlı arabası, ilk olarak Mart 1984'te Cenevre'de gösterilen Opel Rekord 2.3 TD idi.[18]

1990'larda Opel, Toyota'nınkine benzer kar marjlarıyla GM'nin nakit ineği olarak kabul edildi. Opel'in karı, GM'nin Kuzey Amerika'daki kayıplarını dengelemeye ve GM'nin Asya'ya genişlemesini finanse etmeye yardımcı oldu.[19] Opel neredeyse 20 yıldır her yılı karla kapatırken, 1999 yılı Opel'in kar açıkladığı son sene oldu.[20]

2008 küresel mali krizinin ardından 10 Eylül 2009'da GM, Opel'deki %55 hissesini Alman hükümetinin onayıyla Magna grubuna satmayı kabul etti. Anlaşma daha sonra iptal edildi.[21]

Devam eden yeniden yapılandırma planları ile Opel, Belçika'daki Antwerp tesisinin 2010 yılı sonuna kadar kapandığını açıkladı.[22]

Opel, 2010 yılında, önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 11 milyar yatırım yapacağını açıkladı.[23] Bunun €1 milyarı yalnızca yenilikçi ve yakıt tasarruflu motorların ve şanzımanların geliştirilmesi için ayrılmıştı.[24]

29 Şubat 2012'de Opel, PSA Peugeot Citroen ile büyük bir ittifak kurduğunu açıkladı ve GM, PSA'nın %7 hissesini alarak Peugeot ailesinden sonra PSA'nın en büyük ikinci hissedarı oldu. İttifak, platform paylaşımı, ortak satın alma ve diğer ölçek ekonomileri aracılığıyla yılda $2 milyarlık maliyet tasarrufu sağlamayı amaçlıyordu.[25] Aralık 2013'te GM, maliyet tasarrufu planlarının başarılı olmaması sebebiyle PSA'daki var olan %7'lik hissesini £250 milyon karşılığında sattı.[26] Opel, Avrupa'nın kitlesel pazardaki en agresif indirimcileri arasında gösterilmekteydi.[27] GM, Avrupa operasyonlarından 2016 yılında $257 milyon zarar ettiğini açıkladı.[26] 1999'dan bu yana ise GM Avrupa'da $20 milyar kaybetti.[28]

Opel'in Bochum'daki tesisi, fazla kapasite nedeniyle 52 yıllık faaliyetten sonra Aralık 2014'te kapandı.[29]

General Motors, 2016'dan itibaren Chevrolet markasını Avrupa'dan çekmeye karar verdikten sonra Opel, 2015'in başında[30] 22 bayi ağı olan Çin'den çekildi.[31]

Groupe PSA'ya satış

Mart 2017'de Groupe PSA, Opel, İngiliz kardeş markası Vauxhall ve Avrupa otomobil kredileri işlerini General Motors'tan $2.2 milyar karşılığında satın almayı kabul etti.[32][33] Buna karşılık General Motors, gelecekteki Avrupa emeklilik yükümlülükleri için PSA $3.2 milyar ödeyecek ve mevcut emekliler için $9.8 milyarlık planları yönetmeye devam edecekti. Ayrıca GM, mevcut Büyük Britanya ve Almanya emeklilik planlarını finanse etmek için 15 yıl boyunca yılda yaklaşık $400 milyon ödemekle yükümlüydü.[32]

Haziran 2017'de Opel'in baş finans sorumlusu Michael Lohscheller, Karl-Thomas Neumann'ın yerine CEO olarak göreve geldi.[34]

2018 mali yılında Opel, €859 milyon faaliyet geliri elde etti. 1999'dan bu yana ilk pozitif gelir oldu.[35][36]

Şirket

Adam Opel Almanya'daki en eski araba üreticilerinden biridir ve Avrupa'nın en büyük otomobil imalatçılarından bir tanesidir. Şirket 7 ülkede 11 tane araç, güç aktarma mekanizması, ve donanım bileşenleri ve üç gelişim merkezi işletmekte ve şubat 2011 itibarıyla yaklaşık 39.000 eleman çalıştırmaktadır. Birçok yeni iş otomobil ithalatçılarıyla yapılan işlerin direkt sonuçlarına bakılarak 6.500 bağımsız satış ve servis outletleri tarafından sağlanmıştır. Birleşmiş Krallıktaki kardeş marka Vauxhall ile birlikte, Opel dünya çapında 40'tan fazla pazarda araç satmaktadır. Şirketin Rüsselsheim fabrikası 750 milyon Euro ile dünyanın en modern tesislerinden bir tanesine dönüşmüştür ve 2002 de üretime başlamıştır. Diğer tesisler Almanya'da BochumEisenach, ve KaiserslauternAspern Avusturya; Szentgotthárd Macaristan; Zaragoza İspanya; Gliwice Polonya; Ellesmere limanı ve Luton İngiltere. Dudenhofen Test Merkezi Rüsselsheim ana merkezinin yakınında yer almaktadır.

Yaklaşık 7.000 kişi Uluslararası Teknik Geliştirme Merkezinde ve Rüsselshein'deki Opel Dizayn Merkezinde mühendislik ve Opel araçlarının dizaynından sorumludur. Genel olarak Opel küresel General Motors (GM) şirketinde Epilson I platform, Epilson II platform, Delta I platform, Delta II platform, Gamma platform'un mühendislik ve geliştirmesinde önemli rol oynamıştır ve Gamma II platformunun özellikle yüksek bitişli ve daha rafine versiyonunda önemli rol oynamaktadır. Buna ek olarak şirket küresel General Motors (GM) araba üretimi için yeni ekipmanlar üretmektedir.

Bundan dolayı Opel çoğu durumda Opel Insignia/Buick/LaCrosse/Chevrolet/Malibu'ya kadar tüm araba mimarisi ve teknolojisinden sorumludur. Özellikle tüm geleceğe yönelik, modern, tam verimli GM mimarisi küçük ve orta büyüklükteki araçlar için Opel tarafından geliştirilmiştir.

Ampera'nın ardındaki fikir ve konsept Opel/Almanya'da "eski Küresel Araç Yöneticisi ve Küresel elektrikli araç geliştirme mühendisi" ve volt gelişimin lideri olarak Frank Weber aslen bir Opel iş vereni olarak bu konseptin gelişimi için Almanya'daki karargahı yerine GM'nin anavatanına, Amerika'ya gitmiştir. 2009'da Weber Opel'in Adam Opel GmbH Opel liderlik organizasyonu boyunca planlama yönetici vekili ve ticari araç operatörü olarak geri dönmüştür.[37] 2011'de Frank Weber Opel'i BMW için terk etmiştir.[38]

Yüksek performanslı araba geliştirmeden sorumlu Opel Performans Merkezi'ni GmbH (OPC) 1997'de kurmuştur. Opel özel araçları GmbH (OSV) tamamen özel seriler ve araç modifikasyonları üreten şubelere sahip olmuştur. OSV ITDC ile birlikte çevre dostu ve maliyel CNG sürüş konseptini baz alan Doğal gaz ve ilk defa Opel Zafira 1.6 CNG ile uygulanmıştır.

 

 

Diğer Haberler

Opel Vectra C 1.9 Dizel Piston Kolu

OPEL ASTRA J 1.6 DİZEL ŞANZIMAN

Opelm Astra H Sol Ayna

OPEL MERİVA SOL ARKA BOŞ KAPI

Chevrolet Aveo T300 Klima Kontrol Paneli

OPEL MOKKA 1.4 TURBO BASKI BALATA VOLANT

Chevrolet Cruze 2009 Sıfır Sağ Dış Stop

CHEVROLET AVEO ABS BEYNİ 96964985

Chevrolet Aveo Klima Gösterge Paneli

OPEL ASTRA G KİLOMETRE GÖSTERGE PANELİ

Chevrolet Aveo Aveo Abs Beyni

OPEL ZAFİRA B ABS BEYNİ 13183089

Chevrolet Aveo T300 Sol Arka Dolu Kapı

OPEL CORSA C 1.7 DİZEL ŞANZIMAN

Chevrolet Aveo T300 Torpido Ceplik

OPEL ASTRA 1.3 DİZEL PİSTON KOLU

Chevrolet Captiva C100 Otomatik Vites Mekanizması

OPEL ASTRA G XE BENZİN ŞANZIMAN

Chevrolet Captiva C140 Torpido

OPEL CORSA D SAĞ ARKA KAPI

Chevrolet Captiva 2011 Otomatik Gösterge Paneli

OPEL CORSA B SOL TEK KAPI

Chevrolet Captiva 2011 Otomatik Gösterge Paneli

OPEL ASTRA J HATCHBACK DIŞ STOP

Chevrolet Cruze 1.6 Benzinli Manuel Vites Mekanizması

OPEL İNSİGNİA 2000 TURBO 2014 KİLOMETRE GÖSTERGE PANELİ

Chevrolet Cruze 1.6 XER Abs Beyni

OPEL İNSİGNİA 1.6 DİZEL GAZ KELEBEK

Chevrolet Cruze Sağ Arka Kapı

CHEVROLET AVEO T300 SOL ARKA DOLU KAPI

Chevrolet Cruze Sol Ayna

OPEL ASTRA J SAĞ DÜZ FAR

Opel Corsa B Sol Ayna

OPEL CORSA B SOL AYNA

Opel Corsa C Sol Tek Kapı

CHEVROLET AVEO GÖSTERGE PANELİ GM 96413686 / PS

Opel Corsa E Sağ Ön Dolu Kapı

OPEL ASTRA J KASA KLİMA KONTROL PANELİ GM 13435154

Opel Corsa E Sol Ön Dolu Kapı

OPEL CORSA D KASA SAĞ AİRBAG ORJİNAL

Opel Astra 1.6 XER Motor

OPEL MOKKA 1.8 XER KRANK ORJİNAL GM 55562987

Opel Astra Direksiyon Pompası

OPEL İNSİGNİA KATLANIR SAĞ KOMPLE AYNA ORJİNAL

Opel Astra G Torpido

OPEL İNSİGNİA KATLAMASIZ KOMPLE AYNA

Opel Astra G Klima Kontrol Panel

OPEL ASTRA J DİZEL 1.6 ABS BEYİN

Opel Astra G Klima Gösterge Paneli

OPEL İNSİGNİA MAKYAJLI KOMPLE KLİMA GÖSTERGE PANELİ

Opel Astra G Sağ Arka Dolu Kapı

OPEL ASTRA G SOL ÖN DOLU KAPI

Opel Astra G Sol Ön Dolu Kapı

OPEL CORSA C MERKEZİ KİLİT BEYNİ CW24410825

Oprel Astra H 1.3 Abs Beyni

OPEL ASTRA H ÖN SİGORTA TABLOSU GR 13206745

Opel Astra H 1.6 XER Abs Beyni

OPEL MOKKA ÖN SİLECEK MOTORU

Opel Astra H 1.8 XER Piston Kolu

OPEL ASTRA 1.6 PİSTON KOLU

Opel Astra H 2009 Ön Sağ Orjinal Çamurluk

OPEL VECTRA C SAĞ ÖN BOŞ KAPI

OPEL CORSA D SOL ÖN BOŞ KAPI

Opel Astra H Cim Beyni

OPEL CORSA D SAĞ VE SOL KOMPLE AYNA

Opel Astra H Ön Beşik

OPEL ASTRA H CİM BEYNİ

Opel Astra H Arka Dingil

OPEL ASTRA H CİM BEYNİ

Opel Zafira Arka Dingil

OPEL ASTRA H SAĞ ARKA BOŞ KAPI

Opel Astra J 1.4 Turbo Boğaz Kelebeği

OPEL ASTRA K SAĞ VE SOL İÇ LED STOP

Opel Astra J Direksiyon Sütunu

OPEL VE CHEVROLET ŞANZIMAN DİŞLİLERİ ÇIKMA OLARAK BULUNUR.

2020 Opel Markanın Tüm Modellerin Fiyatları

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN ŞARJ DİNAMOSU ÇIKMA OLARAK BULUNUR

Opel ve Chevrolet Araçların Komple EGRleri Sıfır Orjinal Olarak Doğukan Opelde

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN VİTES KÖRÜKLERİ MEVCUTTUR.

Opel Astra H Kilometre Gösterge Paneli

OPEL CORSA B 1.4 BENZİN ŞANZIMAN

Opel Astra H Sağ Arka Dolu Kapı

OPEL VECTRA B 1996-2001 TORPİDO

Opel Astra H Sağ Arka Kapı

OPEL ARAÇLARIN EL FRENLERİ ÇIKMA OLARAK MEVCUTTUR.

Opel Astra H Sağ Arka Station Wagon Dolu Kapı

OPEL ASTRA G ÖN SİLECEK MOTORU

Opel Astra H Sağ Ön Dolu Kapı

CHEVROLET CRUZE SOL AYNA

Opel Astra H Sıfır Torpido

OPEL ASTRA K KALORİFER KAZANI

Opel Astra H Sol Ön Dolu Kapı

OPEL ASTRA H ÖN BEŞİK

Opel Astra J 1.6 Dizel Abs Beyni

OPEL 1.6 BENZİN / DİZEL MOTORLAR TEMİZ OLARAK STOKLARIMIZ DA.

Opel Astra J Sağ Ayna Orjinal Çıkma

CHEVROLET LACETTİ 1.6 BENZİNLİ BASKI BALATA VOLANTI

Opel Astra J Otomatik Vites Mekanizması

OPEL VECTRA A SOL ÖN KAPI

Opel Astra J Sol Kapı

OPEL ÇAMURLUK DAVLUNBAZI

Opel Astra H Sol Ön Dolu Kapı

Opel corsa F yedek parça

Opel Astra K 1.6 Dizel Abs Beyni

crosland ön tampon

Opel Astra K 1.6 Dizel Otomatik Kilometre Gösterge Paneli

OPEL ASTRA FREN BALATA

Opel Astra K 1.6 Dizel Otomatik Kilometre Gösterge Paneli

opel radyatör

Opel Combo 1.7 Dizel Komple Motor Şanzımansız

astra k dış dikiz ayna

Opel Combo 1.7 Kilometre Gösterge Paneli

opel astra k sis farı

Opel Combo C Sol Ön Kapı

opel astra k kaput

Opel Corsa B Sol Kapı

opel astra k arka stop

Opel Corsa C 1.3 Abs Beyni

opel astra k far

Opel Corsa C Sağ Arka Kapı

opel astra k çamurluk

Opel Corsa C Sol Arka Dolu Kapı

Doğukan Opel çıkma yedek parça

Opel Corsa D 1.3 Dizel Abs Beyni

opel astra k fren balata

Opel Corsa D Kilometre Gösterge Paneli

opel astra k ön fren disk

Opel Corsa D Sağ Arka Dolu Kapı

opel astra k ön panjur

Opel Corsa D Sağ Ön Dolu Kapı

opel astra k kilometre göstergesi

Opel Corsa D Sağ ve Sol Komple Ayna

astra k iç stop

Opel Corsa D Sol Ön Dolu Kapı

astra k ön sol kapı

Opel Corsa D Tek Kapı Sol Dolu Kapı

opel çıkma parça

Opel Corsa E 1.4 Kilometre Gösterge Paneli

OPEL ASTRA G ÇIKMA PARÇA

Opel Corsa E Otomatik Vites Mekanizması

ASTRA J KAPUT

Opel insignia 1.4 Kilometre Gösterge Paneli

OPEL ASTRA G RADYATÖR

Opel Insignia 1.4 Turbo Abs Beyni

OPEL ASTRA G KLİMA RADYATÖR

Opel Insignia 1.6 LET Komple Motor

opel corsa e ön tampon

Opel Markanın Tüm Modellerin Motorları Doğukan Opel de

opel corsa d ön kaput

Opel insignia 2000Dizel Abs Beyni

opel corsa 1.3 dizel motor

Opel insignia 2000 Turbo 2014 Kilometre Gösterge Paneli

opel çıkma parça

Opel insignia B Cam Sensörlü

chevrolet çıkma parça

Opel insignia Manuel Vites Mekanizması

corsa e çıkma parça

Opel insignia Sağ Ayna

MOKKA X YEDEK PARÇA

Opel insignia Yeni Sıfır Sağ Ayna

OPEL ASTRA G ÖN AMORTİSÖR

Opel çıkma yedek parça

Opel insignia Sol Arka Dolu Kapı

Opel astra h ön tampon

sahibinden opel pert araçlar.

Opel Corsa D Ön Fren Kraper Doğukan Opel de

Opel astra h ön tampon demiri

Opel çıkma parçalarını nerden bulabilrim

Opel Meriva Sağ Arka Dolu Kapı

Opel astra h ön tampon ayakları

Opel Meriva Sol Arka Dolu Kapı

Opel astra h ön tampon alt ızgara

Opel Çıkma Parçaları

Opel Meriva Sol Ön Dolu Kapı

OPEL ÇIKMA YEDEK PARÇA

OPEL ARAÇLARIN TURBOLARI STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

Opel Mokka 1.4 Abs Beyni

CHEVROLET ÇIKMA YEDEK PARÇA

Geniş Parça Yelpazesi

Opel Mokka Kilometre Gösterge Paneli

OPEL ŞANZIMANLARI

OPEL VECTRA KÜLBÜTOR KAPAKLARIMIZ SIFIR STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

Opel Mokka Manuel Vites Mekanizması

OPEL MOTORLARI

Opel Mokka Sağ Arka Dolu Kapı

OPEL ÖN TAKIM PARÇALARI

OPEL CORSA D SIFIR STOPLAR STOKLARIMIZ DA YERİNİ ALDI.

Opel ve Chevrolet Krankları Doğukan Opelde

OPEL KAPORTA PARÇALARI

OPEL ASTRA J SIFIR STOPLARIMIZ STOKLARIMIZ DA YERLERİNİ ALDI

OPEL AYNA ÇEŞİTLERİ

Tavsiye Ettiğimiz En Az Yakan Arabalar

OPEL KAPUT ÇEŞİTLERİ

Opel Astra G Beyaz Sağ Far

OPEL ARKA BAGAJ ÇEŞİTLERİ

Opel Astra G Beyaz Sol Far

OPEL AYDINLATMA ÇEŞİTLERİ

Opel Astra G Beyaz Sol Far

OPEL MOKKA FAR

Opel Astra H Beyaz Sağ Far

OPEL CORSA D FAR

Opel Astra H Siyah Sağ Far

OPEL CORSA E FAR

Opel Astra H Beyaz Sol Far

OPEL CORSA F KASA ÇIKMA YEDEK PARÇA

Chevrolet Aveo Sağ ve Sol Arka Stop

CORSA E KASA DIŞ STOP

Chevrolet Aveo Sağ Arka Stop

CORSA C ÇIKMA YEDEK PARÇA

Chevrolet Aveo Sol Arka Stop

Opel vectra b çıkma yedek parça

Chevrolet Aveo T300 Sağ Arka Stop

Zafira çıkma yedek parça

Chevrolet Aveo T300 Sol Arka Stop

meriva çıkma yedek parça

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN ÇIKMA TEYİPLERİ MEVCUTTUR.

Chevrolet Aveo T300 Sağ ve Sol Arka Stop

astra f ön panjur

OPEL 1000 - 1.2 - 1.4 BENZİNLİ MOTORLARIN SİLİNDİR KAPAKLARI MEVCUTTUR.

Chevrolet Aveo T300 Sol Arka Stop

astra f ön tampon

OPEL VE CHEVROLET GRUBU ARAÇLARIN ÇIKMA YEDEK PARÇALARI BULUNUR - DOĞUKAN OPEL

Chevrolet Captiva C140 Sağ Arka Stop GM

corsa e çamurluk

Opel ikinci el çıkma parçalar

Opel Corsa D Sağ Arka Stop

OPEL ÖN AMORTİSÖR

OPEL CORSA 1.3 - COMBO SIFIR SABİT VOLANT DİŞLİSİ STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

Opel Corsa D Sol Arka Stop

ASTRA G KILIT-MOTOR KAPUTU

OPEL ARAÇLARIN ATEŞLEME BOBİNLERİ SIFIR DELPHİ MARKA OLARAK STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

KILIT-MOTOR KAPUTU

OPEL ASTRA G CD - RADYO

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN VİTES KÖRÜKLERİ STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

Opel Crsao C Beyaz Sol Far

OPEL ASTRA H CD - RADYO

OPEL İNSİGNİA OTOMATİK VİTES TOPUZLARI STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

Opel Combo C Beyaz Sol Far

OPEL ASTRA J CD - RADYO

OPEL MERİVA - B ORJİNAL GENERAL MOTOR ÜRETİM SOL FAR SON 1 ADET .

Opel Astra G Sol Stop Station Wagon(Stw)

OPEL VECTRA B CD - RADYO

OPEL CORSA - D VALEO MARKA STOPLARIMIZ MEVCUTTUR.

Opel Astra H Beyaz Arka Stop GM(93190305)

OPEL CORSA D CD - RADYO

CHEVROLET AVEO PARÇALARIMI BULUNUR.

Opel Astra J Sağ ve Sol Arka İç Stop

OPEL CORSA C CD - RADYO

OPEL VE CHEVROLET ARAÇ GRUPLARININ ÇIKMA KAPILARI BULUNUR .

Opel Astra J Sağ Arka İç Stop

OPEL CORSA E CD - RADYO

OPEL CORSA ARAÇLARIN TORPİDOLARI BOŞ - DOLU - FULL DOLU OLARAK BULUNUR

Opel Astra J Sol Arka İç Stop

OPEL İNSİGNİA CD - RADYO

OPEL ASTRA TORPİDOLARI BOŞ - DOLU - FULL DOLU OLARAK BULUNUR

Opel Astra K Sol Arka İç Stop Marelli

OPEL MERİVA RADYATÖR

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN ÖN PANELLERİ STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

Chevrolet Aveo T300Sol Arka Stop

OPEL MOKKA TEYP

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN ŞANZIMANLARI BULUNUR.

Opel Insignia B Sağ Arka Dış Stop Marelli

opel astra g ön porya

SAHİBİNDEN.COM MAĞAZAMIZ

Opel Insignia B Sol Arka Dış Stop Marelli

ASTRA TORPİDO

İNSTAGRAM SAYFAMIZ ...

Opel Insignia B Sağ ve Sol Arka Dış Stop Marelli

ASTRA G TORPİDO

Facebook Hesabımız...

Opel Insignia Sol Arka Stop Stw(

ASTRA H TORPİDO

OPEL ARAÇLARIN KOMPLE EGRLERİ BULUNUR.

Opel Insignia Sol Arka Stop Stw(Station Wagon) GM-22950973

ASTRA J TORPİDO

OPEL ARAÇLARIN BENZİN ŞAMANDIRALARI BULUNUR.

Opel Meriva Sol Arka Stop Syah GM-1222133

ASTRA K TORPİDO

OPEL ARAÇLARIN DİREKSİYON SİMİTLERİ BULUNUR .

Opel Vivaro Kırmızı Sol Arka Stop GM-93854432

CORSA C TORPİDO

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN TORPİDOLARI BULUNUR

Opel Zafira C Sol Arka İç Stop GM-39028599

CORSA D TORPİDO

OPEL ARAÇLARIN KAPI GERGİLERİ BULUNUR.

Korona Virüse Karşı Araba Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

CORSA E TORPİDO

OPEL SİBOB KAPAKLARI STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

Opel Astra HB Bilinmesi Gerekenler

VECTRA B TORPİDO

OPEL VE CHEVROLET GRUBU ARAÇLARIN SIFIR FARLARI BULUNUR.

Opel Astra HB Bilinmesi Gerekenler

OPEL ASTRA H ÇAMURLUK

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN KAPORTA AKSAMLARI BULUNUR.

Opel Çıkma Opel Çıkma Yedek Parça Opel Çıkmacı

opel astra h torpido

OPEL ARAÇLARIN ON PANJURLARI BULUNUR.

Hangi Arabanın Yedek Parçası En Ucuz

astra h arka tampon sedan

CHEVROLET ARAÇLARIN TAMPONLARI BULUNUR.

Hangi Otomobil Markası Hangi Şanzımanı Kullanıyor

astra j ön tampon

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN TRAVERSLERİ BULUNUR.

Hangi Otomatik Şanzıman Daha İyi

opel astra k torpido

OPEL GRUBU ARAÇLARIN SIFIR TERMOSTATLARI MEVCUTTUR.

opel astra h motor

OPEL GRUBU ARAÇLARIN ŞANZIMAN DİŞLİLERİ ÇIKMA OLARAK BULUNUR.

grandland x far

OPEL ARAÇLARIN ŞARJ DİNAMOLARI ÇIKMA OLARAK BULUNUR.

Triger Kayışı Bakımda Neden Değiştirilmelidir?

crosland sol far

OPEL ARAÇLARIN ŞARJ DİNAMOLARI ÇIKMA OLARAK BULUNUR.

Araç Aküsünü Takviye İle Nasıl Çalıştırılır?

astra g ön tampon

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN MAFSALLARI MEVCUTTUR.

Lastik Kalitesini Ve Ömrünü Korumak İçin Tavsiyeler

astra g far

OPEL GRUBU ARAÇLARIN MARŞ MOTORLARI BULUNUR

Sıcak Su İle Göçük Düzeltme?

astra g stop

OPEL GRUBU ARAÇLARIN EMME MANİFOLDLARI BULUNUR.

Sürücülerin En Sık Karşılaştığı Araç Arızaları

astra g sedan stop

OPEL ARAÇLARIN POLYALARI BULUNUR

Sürücülerin En Sık Karşılaştığı Araç Arızaları

astra h stop sedan

OPEL GRUBU ARAÇLARIN KALORİFER AKSAMLARI BULUNUR

Aracınızın Egzozundan Çıkan Duman Ne Anlama Geliyor Biliyor Musunuz?

OPEL SIFIR YEDEK PARÇA

OPEL GRUBU ARAÇLARIN PİSTONLARI MEVCUTTUR

Arabanız Kış Şartlarına Hazır Mı?

OPEL ÇIKMA YEDEK PARÇA

OPEL GRUBU ARAÇLARIN CONTA SETLERİ SIFIR OLARAK DOĞUKAN OPEL DE .

CHEVROLET CAPTİVA 2011 SAĞ STOP

CORSA F ÖN KAPI

OPEL GRUBU ARAÇLARIN ABSLERİ STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR

OPEL İNSİGNİA MAKYAJLI SOL STOP

CORSA F ÖN KAPUT

OPEL ARAÇLARIN XENONLU FAR BEYİNLERİ BULUNUR.

OPEL VECTRA C KASA GÖSTERGE PANELİ GM 13165959 / MF

CORSA F ÖN TAMPON

OPEL İNSİGNİA A KASA 2.0 DİZEL TURBO ORJİNAL

CORSA F ÖN FAR

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN VİTES ÜNİTELERİ ÇIKMA OLARAK MEVCUTTUR.

OPEL İNSİGNİA A KASA 2.0 DİZEL TURBO ORJİNAL

CORSA F ARKA STOP

OPEL CORSA - D KROM NİKELAJLI MUZULLARI SIFIR OLARAK MEVCUTTUR.

Opel Kaputlar

CORSA F SAĞ ÖN KAPI

OPEL CORSA - D MUZULLARI SIFIR OLARAK MEVCUTTUR.

Opel astra g farlar

CORSA F SOL ÖN KAPI

OPEL GRUBU ARAÇLARIN GÖSTERGE PANELLERİ MEVCUTTUR.

Opel astra g kaput

CORSA F SAĞ ARKA KAPI

OPEL ASTRA - K ÇIKMA KAPILARIMIZ MEVCUTTUR.

Opel Corsa D Farlar

CORSA F SOL ARKA KAPI

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN FREN DİSKLERİ MEVCUTTUR

Opel Vites Topuzları

CORSA F ARKA TAMPON

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN DİREKSİYON POMPALARI MEVCUTTUR.

Opel Astra H Ecoteh Kapak

ASTRA K ÖN KAPUT

CHEVROLET AVEO 2008 - 2010 MODEL FARLAR MEVCUTTUR

Opel Combo Parçaları

Antara far

CHEVROLET AVEO 2008 - 2010 MODEL FARLAR MEVCUTTUR

Opel Combo Çıkma Parçaları

astra j kaput

CHEVROLET MOTORLARI MEVCUTTUR...

Opel Omega Çıkma Yedek Parça

ZAFİRA A KASA Z16XE KOMPLE MOTOR

OPEL ARAÇLARIN SIFIR VE ÇIKMA AMORTİSÖRLERİ MEVCUTTUR.

Yeni Aveo Çıkma Yedek Parça

Chevrolet çıkma yedek parçaları bulunur...

OPEL - VECTRA - A HAVA DEBİMETRESİ STOKLARIMIZ DA SIFIR OLARAK BULUNUR.

Astra H Z1.6 xep Motor

OPEL - VECTRA - A HAVA DEBİMETRESİ STOKLARIMIZ DA SIFIR OLARAK BULUNUR.

Opel Turbo

OPEL ASTRA - J VE İNSİGNİA ARAÇLARIN XENON FAR BEYİNLER SIFIR OLARAK MEVCUTTUR

Opel Şanzuman

OPEL ASTRA - J VE İNSİGNİA XENON AMPULLERİ SIFIR OLARAK MEVCUTTUR

Opel Çıkma Motor

CHEVROLET CAPTİVA 2000 DİZEL MOTORLARIMIZ STOKLARIMIZ DA SIFIR OLARAK MEVCUTTUR.

Opel İnsignia Vites Topuzu

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN MARŞPİYELLERİ ÇIKMA OLARAK MEVCUTTUR

Chevrolet Ön Tampon

OPEL ARAÇLARIN DİREKSİYON SÜTUNLARI STOKLARIMIZ DA ÇIKMA OLARAK MEVCUTTUR

Chevrolet Captiva Su Radyatör

OPEL ASTRA - J VİTES TOPUZLARI STOKLARIMIZ DA SIFIR OLARAK MEVCUTTUR .

Chevrolet Captiva klima Radyatör

CHEVROLET CAPTİVA 2000 DİZEL YAVRU ŞANZIMANLAR STOKLARIMIZ DA SIFIR OLARAK MEVCUTTUR.

CHEVROLET CAPTİVA C140 SIFIR KRANKLARIMIZ STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR

Opel Corsa E Tampon

CHEVROLET CAPTİVA 2000 DİZEL SİLİNDİR KAPAKLARI STOKLARIMIZ DA SIFIR OLARAK MEVCUTTUR.

Opel Corsa E Far

CHEVROLET CAPTİVA 2000 DİZEL PİSTON KOLLARI STOKLARIMIZ DA SIFIR OLARAK MEVCUTTUR.

Opel Corsa E Su Radyatör

CHEVROLET CAPTİVA 2000 DİZEL MOTORLARIMIZ MEVCUTTUR.

Opel Corsa E Ön Çamurluk

OPEL VE CHEVROLET ARAÇLARIN ÇIKMA KESME TAVANLARI MEVCUTTUR

Opel Corsa E Kapı

OPEL İNSİGNİA 1.6 BENZİNLİ LET MOTOR STOKLARIMIZ DA ÇIKMA OLARAK MEVCUTTUR.

Opel Corsa E Orta Panjur

OPEL İNSİGNİA 1.6 BENZİNLİ LET MOTOR STOKLARIMIZ DA ÇIKMA OLARAK MEVCUTTUR.

Opel Corsa E Stop

OPEL İNSİGNİA 1.6 BENZİNLİ LET MOTOR STOKLARIMIZ DA ÇIKMA OLARAK MEVCUTTUR.

Opel Corsa E Bagaj

OPEL İNSİGNİA 1.6 LET MOTOR OTOMATİK ŞANZIMAN STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR

Opel Corsa D Bagaj

OPEL ASTRA - H ÇITALARI STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR

Opel Corsa D Ön Tampon

OPEL CORSA 1.2 MOTOR ÇIKMA TEMİZ MOTORLARIMIZ STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR

Opel Corsa D Ön Tampon Demiri

OPEL ASTRA ÖN VE ARKA AMORTİSÖRLER STOKLARIMIZ DA SIFIR VE ÇIKMA OLARAK MEVCUTTUR

Opel Motor Beyinleri

Hurda Teşviki İle İlgili Tüm Sorularınızın Cevabı

Opel Şanzıman Beyinleri

Opel Vectra A Far

Aracım İçin En Doğru Parça Olduğunu Nasıl Anlarım

Opel Vectra B Far

Opel Vectra C Far

Bir Devin Doğuşu Opel

Opel Vectra C Far

Opel İnsignia Far

Opel Çıkma Parça Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Corsa C Bakım Parçaları

OPEL ASTRA J 1.4 TURBO BASKI BALATA VOLANTI -DOĞUKAN OPELDE

Corsa D Bakım Parçaları

CHEVROLET CAPTİVA C140 2000 MOTOR DİZEL MOTOR KRANKI - DOĞUKAN OPEL

Corsa E Bakım Parçaları

CHEVROLET CAPTİVA C140 BOĞAZ KELEBEĞİ - DOĞUKAN OPEL

Corsa B Bakım Parçaları

CHEVROLET LACETTİ 1.6 BENZİNLİ BASKI BALATA VOLANTI - DOĞUKAN OPEL

Astra F Bakım Parçaları

OPEL 1.6 DİZEL İNSİGNİA BOĞAZ KELEBEĞİ - DOĞUKAN OPEL

Opel Astra J Periyodik Bakım

OPEL ASTRA G 2000 BENZİNLİ BOĞAZ KELEBEĞİ - DOĞUKAN OPEL

Opel Corsa E Periyodik Bakım

Opel Astra H Ön Silecek Motorları Doğukan Opelde

Opel Mokka Far

Opel Mokka Periyodik Bakım

Neturk Haber Test

Opel Antara Periyodik Bakım

DOĞUKAN OPEL SEKTÖREL BAŞARI

Opel Astra K Ledli Stop

Opel İnsignia Bakım Ürünleri

Onlinecikmayedekparca.com Sitemiz Yayında.

Opel İnsignia Ön Far

Neturk Test Haberi

Opel Vectra C Ön Tanpon

Opel Astra H Dörtlü Cam Düğmesi

Opel Astra J Ön Tampon Demiri

Dünden Bugüne Opel Modelleri

Opel Astra H Ön Fren Balata

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yeni Aveo Far

Dönemsel Periyodik Bakım Nedir?

Yeni Aveo Periyodik Ürünleri

Opel Corsa 2020 Fiyat Listesi

Yeni Aveo Ön Fren Balata

Türk Milletimizin Başı Sağ Olsun

Yeni Aveo Ön Tampon Panjur

2019 Yılında En Çok Satılan Araçlar

Aveo T250 ÖN Tampon

Chevrolet Captiva B C140 Airbag Tetiği GM Marka

Opel Astra H Arka Amortisör

Opel Astra J 1.4 Turbo - 1202217 Yeni Sıfır Stoklarımızda

Opel Corsa C Z1.4XEP Komple Motor

Opel insignia Airbag Tetiği - 22889138

Opel Corsa C 1.3 Dizel Debriyaj Set

Chevrolet Lacetti Sinyal Kolu - 96392862

Opel Astra H 1.3 Dizel Debriyaj Set

Opel Vectra A Hava Akis Metre – 5836841

Chevrolet Spark ÖN takım

Opel Vectra B Hava Akış Metre - 836569

Chevrolet Captia Yedek Parça

Opel Astra G Z1.6 XE Devirdaim ve Triger Seti

Opel Astra G Ateşleme Bobini

Opel Vectra C Z1.6 XE Devirdaim ve Triger Seti

Opel Vectra B Ön Amortisör

Opel Zafira A Z1.6 XE Devirdaim ve Triger Seti

0/;

Opel Corsa C Z1.6 XE Devirdaim ve Triger Seti

Opel Meriva Arka Stop

Opel Corsa C Z1.6 XE Triger Seti

OPEL KAPILARI

Opel Zafira A Z1.6 XE Triger Seti

ASTRA VECTRA KAPILARI

Opel Vectra C Z1.6 XE Triger Seti

Opelin Yedek Parçaları

Opel Astra G Z1.6 XE Triger Seti

ÇIKMA OPEL MOTORLARI

Opel MerivaA Z 1.6 XE LUK Marka Debriyaj Set(620209809)

Opel Astra G 2000 Benzinli Gaz Kelebeği

Opel Vectra C Z 1.8 XEP LUK Marka Debriyaj Set(620209809)

Opel Corsa C Direksiyon Simidi

Opel Vectra C Z 1.6 XEP LUK Marka Debriyaj Set(620209809)

Opel Astra J direksiyon S

Opel Vectra C Z 1.6 XE LUK Marka Debriyaj Set(620209809)

Opel Astra J direksiyon Simidi

Opel Vectra B Z 1.8 XE LUK Marka Debriyaj Set(620209809)

chevrolet cruze 1,6 benzinli manuel vites mekanizması

Opel Vectra B Z 1.6 XE LUK Marka Debriyaj Set(620209809)

opel ve chevrolet araçların motorları bulunmaktadır

Opel Zafira B Z1.6XEP LUK Marka Debriyaj Set 620209809

opel meriva sol arka kapı

Opel Zafira A Z1.6XE LUK Marka Debriyaj Set 620209809

opel vectra B 1,8 16V silindir kapağı

Opel Astra H Z1.6XEP LUK Marka Debriyaj Set 620209809

opel insignia 1,4 turbo baskı balata volant

Opel Astra G Z1.6XEP LUK Marka Debriyaj Set 620209809

opel insignia 1.4 turbo abs beyni

Opel Astra G Z1.6XE LUK Marka Debriyaj Set 620209809

opel astra 4 arka silecek motoru

Opel Astra G Z1.4 LUK Marka Debriyaj Set 620209809

chevrolet aveo ABS beyni

Opel ve Chevrolet Markaların Tüm Modellerin Kaputları Doğukan Opelde

opel zafira B ABS beyni

Opel Corsa 1.2 ve 1.4 Piston Kolu

opel corsa D marş motoru

Opel Corsa 1.3 Dizel Piston Kolu

opel astra direksiyon pompası

Opel Astra 1.3 Dizel Piston Kolu

opel zafira b sol ön kapı

Opel Corsa C 1.3 Dizel Piston Kolu

chevrolet captiva otomatik 2011 kilometre gösterge paneli

Opel Astra H 1.3 Dizel Silindir Kapağı

chevrolet aveo t300 sol arka kapı

Opel Astra 1.4 ve 1.6 8v Silindir Kapağı

opel vectra 1996-1999 sağ ayna

Opel Astra 1.4 8v Silindir Kapağı

OPEL İNSİGNİA KATLANIR SAĞ KOMPLE AYNA ORJİNAL

Opel Astra 1.6 8v Silindir Kapağı

CHEVROLET CAPTİVA C140 ORTA IZGARA

Opel Corsa 1.4 ve 1.6 8v Silindir Kapağı

CHEVROLET CAPTİVA C140 ORTA IZGARA

Opel Corsa 1.4 8v Silindir Kapağı

OPEL ASTRA J MANUEL VİTES TOPUZU SIFIR

Opel Corsa 1.6 8v Silindir Kapağı

OPEL İNSİGNİA OTOMATİK VİTES MEKANİZMASI BOŞ SIFIR

Opel Vectra 1.4 ve 1.6 8v Silindir Kapağı

OPEL ZAFİRA B KASA PANJUR

Opel Vectra 1.6 8v Silindir Kapağı

opel astra bütün iç dış parçalar

Opel Vectra 1.6 8v Silindir Kapağı

CHEVROLET CAPTİVA C140 ORTA IZGARA

Opel Astra J 1.4 Turbo

CHEVROLET AVEO T250 SEDAN SOL STOP

Opel Astra 1.6 Piston Kolu

OPEL ASTRA J 1.6 DİZEL ABS BEYNİ 13440102

Opel Corsa C 1.7 16v Silindir Kapağı

OPEL COMBO 1.7 DİZEL KOMPLE MOTOR ŞANZIMANSIZ

Opel Combo C 1.7 16v Silindir Kapağı

OPEL İNSİGNİA DİREKSİYON KUTUSU

OPEL ASTRA H 1.6 XER BENZİN ŞANZIMAN

OPEL ASTRA H ARKA SİGORTA TABLOSU DL 13180775

OPEL COMBO C SOL ÖN KAPI

DOĞUKAN OPEL DE 2019 YAZ SEZONU

OPEL COMBO 1.3 SİLİNDİR KAPAKLARIMIZ MEVCUTTUR.

OPEL MOKKA SIFIR ORJİNAL XENON FARLARIMIZ STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

Opel Corsa araçların eksantirik milleri stoklarımız da mevcuttur.

OPEL GRUBU ARAÇLARIN SİLİNDİR KAPAKLARI STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

OPEL 1.3 - 1.6 - 1.7 - 2000 MOTOR ENJEKTÖRLER MEVCUTTUR

OPEL VE CHEVROLET ARAÇ GRUPLARININ AYNALARI MEVCUTTUR.

OPEL ARAÇ GRUPLARININ BAGAJLARI MEVCUTTUR

OPEL ARAÇLARIN ÖN TAMPON DEMİRLERİ STOKLARIMIZ DA ÇIKMA OLARAK MEVCUTTUR

OPEL VECTRA ÇIKMA KAPUTLARIMIZ STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

OPEL ARAÇLARIN AİRBAGLERİ STOKLARIMIZ DA MEVCUTTUR.

OPEL VE CHEVROLET GRUBU ARAÇLARIN ÇAMURLUKLARI BULUNUR.

Opel Vectra B 1.8 16v Silindir Kapağı

Opel Astra G 1.8 16v Silindir Kapağı

Opel Astra G 1.7 16v Silindir Kapağı